(Oprindelig kilde: www.madopskrifter.nu)
12 boller
1/3 pakke gær
1 tsk groft salt
1spsk sukker
4 dl. vand
1 spsk rapsolie eller anden smagsmild olie
450 gr. hvedemel
120 gr. havregryn
Opløs gær i saltet og tilsæt sukker, vand og olie.
Blandes godt, hvorefter havregryn tilsættes. Der røres godt rundt.
Nu tilsættes hvedemel og dejen røres sammen. Det bliver til en masse i ”tapetklister konsistens”, og der skal ikke æltes med hænderne.
Skålen dækkes over med låg eller Vita Vrap, hvorefter den stilles i køleskabet i minimum 8 timer – gerne op til 12 timer.
Efter hævning lægges der – med 2 spiseskeer – 12 klumper/boller på en bageplade med bagepapir. Hvis skeerne dyppes i vand inden dejen tages med dem, hænger den ikke fast i skeerne.
Pensl bollerne med vand, og bag dem i ovnen i 20-25 minutter v/ 200 gr. i almindelig ovn eller v/180 gr. i varmluftovn.
Bollerne kan sagtens fryses ned og spises en anden dag.