(Oprindelig kilde: www.kvalimad.dk)
- Gær på størrelse med en ært
- 2 tsk. groft salt
- ½ liter vand
- 1 liter hvedemel (op til 1/4 del af melet kan sagtens udskiftes med en grovere melsort)
Groft salt og gær kommes i en skål (ca. 4 liter i størrelse, da dejen hæver en hel del) og omrøres
til gæren er opløst. Vand tilsættes og herefter tilsættes mel. Det hele omrøres indtil alt melet er
fugtigt – det minder om en tyk grød.
Skålen dækkes til med film, og står nu på køkkenbordet i mellem 10 og 12 timer og hæver – jo
længere jo bedre.
Nu findes et fad frem, som smøres med lidt olie og herefter overdrysses med lidt mel. Dejen
hældes nu ud på et melet bord, hvorefter den foldes et par gange. Der skal IKKE æltes. Nu flyttes
dejen forsigtigt over i det melede fad, og dækkes igen til med film. Skal nu hæve yderligere 1½
time.
Efter 1½ time finder du din rømertopf eller stegeso frem, og stiller den i ovnen, som tændes ved
250 grader. Dejen hæver yderligere ½ time imens ovn og stegeso varmer op.
Dejen hældes nu i den brandvarme stegeso, som sættes i ovnen – MED låg på – og bager i 30
minutter. Efter 30 minutter tages låget af stegesoen, og ovntemperaturen sænkes til 220 grader
– som brødet bager videre ved i yderligere 15 minutter.
Nu er brødet færdigt – det hældes ud på en rist til afkøling.